Historie Pletených Náramků

Autor: Helena Kratochvílová

 hippie-932791_1920

Foto: Pletené náramky dnes nosí řada mladých lidí uznávající volnější životní styl

 

Pletené náramky mají delší historii, než si řada lidí myslí. Historie pletených náramků sahá až několik tisíc let zpátky.

histotie Pletených náramků

Tradice pletených náramků je stará několik stovek let a pochází od indiánů ze Střední a Jižní Ameriky, kteří se jimi dodnes obdarovávají při různých slavnostech. Náramek je považován za symbol přátelství, bohatství, štěstí a vnitřní síly. Podle tradice nesmí obdarovaný náramek sundat, dokud se sám neodře nebo nepoškodí mytím. Úmyslné sundání znamená konec přátelství. Říká se, že do vyrobeného náramku bylo vpleteno přání, které se splní jen samovolným zničením nebo rozvázáním náramku. Tak na pletené náramky přátelství nahlíží indiánská tradice, která dala vzniknout pleteným náramkům.

Jiné prameny také uvádějí, že Pletené Náramky se vyráběly současně také v Číně, protože zde byly nalezeny různé dekorativní uzly ve tvaru náramků pocházející z doby 481 až 221 př. nl.

Oživení tradice pletených nármků

,,Abychom pochopily proč byla tradice pletených náramků oživená, musíme se podívat zpět do minulosti kdy vznikla takzvaná bohémská kultůra."

 

Bohémská kultura je přes 200 let stará a vznikla po Francouzské revoluci. 

Lidé a umělci zbaveni bývalého systému patronátu byli ponořeni do chudoby. Mnozí z nich přijali kočovný životní styl, žili levně a nosili opotřebované, nemoderní nebo použité oblečení.

Dříve byl umělec považován za zkušeného a talentovaného řemeslníka. Ale romantické hnutí z konce 18. století odmítlo hranice buržoazního života a dřívější uvažování, které upřednostňovalo rozum, dalo přednost představivosti a rozjímaní.

Nový umělec byl typem hrdiny s individuálním stylem vyjádřený způsobem, jakým se obléká. Umělec se stal zvláštním typem člověka, nikoliv pouze řemeslnou osobou, ale excentrickým géniem, jehož kreativita byla zobrazována způsobem, jakým žil a vypadal. Umělec se sám stal uměleckým dílem.

Bohémský život se stává životním stylem

Ve třicátých letech 19 století vycházely francouzské bohémské umělecké davy do ulic a romantici oblékali středověké a orientální oděvní styly. S jejich barevnými látkami, dlouhými vlažnými vlasy a klobouky s širokým okrajem se umělecká kultura podobala klasickému pohledu na kočovný životní styl romského lidu.

Spisovatel Henri Murger napsal příběhy o lidech, které nazval Bohémy a zaměřil se na skupinu umělců a intelektuálů v hnědých kabátech, starých botách a s výstředním zjevem. Příběhy těchto lidí inspirovaly slavnou Puccinniho operu La Boheme.

Bohémský styl se vyvinul v kultu jednotlivce, člověka, jehož vzhled se stal uměleckým dílem s pečlivě sladěným oblečením a módními doplňky. Slovo bohémský (bohemian) vzbuzovalo v lidech pocit tajemného osvícení, sexuální svobody a špatné osobní hygieny.

Bohémský styl života odmítá jako prioritu materialismus, soukromý majetek a soustřeďuje se na tvořivost a společenský život. Lidé žijící tento styl života jsou často veřejností spojovaní s užíváním drog a alkoholu, kteří ignorují společenské konvence a zaměřují svůj život na umění.

Bohémové v pozdním 19. století

V 19. století se estetické hnutí stalo typem bohémského životního stylu. Estetika se vzbouřila proti rigidním společenským omezením viktoriánské éry a objímala styl založený na oděvech minulosti, obzvláště na středověkých šatech a orientální vzory.

Bohémové věřili, že hromadná výroba průmyslové revoluce byla dehumanizující, a proto se Estetika snažila povzbudit staré techniky středověku s individuálně zpracovaným oblečením. Oblečení bylo volné a měkké, používalo tkaniny barvené organickými barvami a zdobené ručními výšivkami. Před-rafaelitští umělci toho období odmítali korzety, krinolíny, tuhé živůtky a jiné omezující oblečení viktoriánské módy.

Bohémský styl, který se nyní označuje jako boho-chic se v historii znovu objevil jako beatnikový styl a poté v hippie kultuře šedesátých let. Po 200 let se bohémský styl skládá z několika módních prvků.

Volné a přilehávé oděvy z přírodních tkanin
Méně omezující oblečení nošené bez korzetů, podprsenek nebo jiných omezujících prvků
Volné a rozpuštěné vlasy
Barevné šátky nosící se na krku, hlavě nebo místo pásku
Oblečení v selském stylu, včetně tuniky, volných kalhot, bot a sandálů
Použité nebo opotřebované oblečení
Orientální prvky včetně šatů, kimonos a etnických vzorů z Persie, Indie, Turecka a Číny
Míchání historických prvků středověkého oblečení s etnickými styly
Vrstvení
Přizpůsobené oděvy netradičním způsobem, jako jsou míchané barvy nebo jiné neobvyklé barevné kombinace
Více korálkových náhrdelníků, několik náramků a  také nošení neobvyklých, ručně řemeslných nebo originálních šperků.
Velké náušnice 
Klobouky se širokým okrajem
Patched oblečení
Vzorování, květy, volánky, rukávy s krajkovými hranami
Obecné ignorování čistoty a uniformity šatů
Rozptylující vzhled

Bohémové ve 20. století

V podstatě beze změn se po mnoho let bohémský styl života spojoval s mladými lidmi, kteří se chtěli vzdát od materialistické kultury minulých generací. Bohémský styl způsobil vznik modernějších stylů proti-kultury. Jako třeba Beatnikové, se svými černými želvami a pruhovanými košilemi s více strohými tvary šatů. Zato Hippie bohémský styl oblékaní byl rozšířený tím, že zahrnoval kovbojské a indické styly, stejně jako krátké dívčí sukně.

Ale jakmile masmédia zmíní pojem bohémství, člověk se ptá, jestli je termín stále životaschopný. Bohémská proti-kultura začíná procházet hlavním společenským proudem a tenot styl již nelze považovat za alternativu.

Když diskontní prodejny prodávají rolní sukně a módní časopisy nabízejí drahé designové šaty v bohémského stylu, povaha bohémského života se stala kulturní normou a již není jedinečná a specifická pro určitou skupinu lidí.

Nicméně ačkoli současná móda často zahrnuje boho-chic styl, samotný život - touha po individuální svobodě, odmítání moderních materialistických pojmů, sen utopických ideálů a výroba ručně řemeslných výrobků zůstává silnou alternativou tradiční bohémské kultury.

Bohémství a pletené náramky

Na začátku článku jsme si řekli, že pletené náramky pocházejí ze stovek let staré indiánské kultury z jižní a střední Ameriky. 

Také jsme si řekli, že bohémové převzaly různé styly oblékaní z různých etnických kultur a to i od té indiánské. Bohémové z šedesátých let (Hippies) obnovili kulturu pletených náramků  a tyto náramky nosili v kombinaci s jiným etnickým oblečením.

Pletené náramky proto dnes můžeme také zařadit do širší kategorie náramků zvané bohémské náramky, jinak ve světě známe jako Bohemian Bracelets (neplést si slovo Bohemian s výrazem Český, ale bohémský) , nebo také Friendship Bracelets. 

Slovo na Závěr

Ať už se bavíme o pletených náramcích, nebo jiných doplňcích oblečení, které bohémové nosili a nosí, tak toto oblečení má symbolizovat nemateriální a na svobodě založený životní styl jedince. Slovo nemateriální životní styl ovšem všeobecně u bohémů neznamená všeho se vzdát, ale uvědomit si, že v životě jsou i jiné důležitější věci a hodnoty, než se celý život hnát za penězi a kariérou.

V dnešní době elektroniky, chytrých mobilů, tabletů a sociálních sítí si lidé ani neudělají čas na to, aby osobně navštívili své známé a popovídali si s nimi o životě. Nebo kdo se v dnešní době chce naučit hrát na kytaru, kreslit, má čas si přečíst knížku nebo svobodně cestovat a poznávat nové kultury, když jsou všichni neustále online, nebo v práci?

Někteří bohémové měli zlozvyky jako alkohol, drogy a neřízený sex. Nicméně když si z jejich filozofie vezmeme to nejlepší,  jako je úcta ke svobodnému a nezávislému životu, volnomyšlenkářství a třeba také návrat k přírodě, pak se může náš život stát šťastnějším.

Šťastný a svobodný život vám přeje eshop Pletené Náramky.

 

 

Pleten_Nramky__logo_design_500x500_PNG